уторак, 8. октобар 2013.

Miloduh

Miloduh je jedna od najlekovitijih biljaka. Za lek se koriste listovi i cvetovi. Može se koristiti za lečenje hroničnog bronhitisa, astme, jačanje želuca, ublažavanje kašlja, protiv grčeva u prsima, kod prekomerne sluzi u crevima, slabosti probavnih organa, žutice, a deluje i kao antiseptik.
Često se miloduh upotrebljava i u kulinarstvu, svež ili osušen, kao začin u salatama, dodatak čorbama i u jelima od povrća.
Ova lekovita i začinska biljka sadrži flavonski heterozid diosmozid, saponozid marubiin, oko 0,2% holina, pektina, sluzi, fitosterola, tanina, šećera, raznih soli, osobito kalijum-nitrata 0,5-1% etarskog ulja. U etarskom ulju dominiraju pineni, kamfen, cineol i drugi terpeni.
Najviše se koristi za destilaciju etarskog ulja, koje se koristi u farmaciji, parfimeriji prehrambenoj industriji za aromatizaciju likera i kozmetici. Upotrebljava se i u kulinarstvu. Iseckano sveže ili osušeno lišće koristi se kao začin za salate, sosove, čorbe od pasulja i krompira, jela od povrća.

Нема коментара:

Постави коментар