Začini - Upotreba začinskog bilja
Kulinarske aromatične biljke ili začinske biljke koriste se kao dodatak jelima a vrlo su česte i omiljene u vrtovima kao ukrasno bilje.
Peršun, petrusimul (Petroselinum crispum) otporna dvogodišnja biljka koja se uzgaja kao jednogodišnja. Listovi se beru dok su mlađi a ujedno to podstiče i razvoj novih listova.
Bosiljak, murtila (Ocimum basilicum) poluotporna jednogodišnja biljka, sa jako aromatičnim sivozelenim listovima. Listovi se koriste za stvaranje jedinstvenog okusa jela. Listovi se koriste svježi ili sušeni u omletima, salatama, jelima od ribe, mljevenom mesu, juhama, potrebno konstantno otkidati cvjetove radi podsticanja rasta listova.
Peršun, petrusimul (Petroselinum crispum) otporna dvogodišnja biljka koja se uzgaja kao jednogodišnja. Listovi se beru dok su mlađi a ujedno to podstiče i razvoj novih listova.
Bosiljak, murtila (Ocimum basilicum) poluotporna jednogodišnja biljka, sa jako aromatičnim sivozelenim listovima. Listovi se koriste za stvaranje jedinstvenog okusa jela. Listovi se koriste svježi ili sušeni u omletima, salatama, jelima od ribe, mljevenom mesu, juhama, potrebno konstantno otkidati cvjetove radi podsticanja rasta listova.
Timjan, majčina dušica (Thymus vulgaris) je otporan patuljasti vječitozelen grm aromatičnih listova. Razmnožava se ili rasađivanjem u rano proljeće, ili reznicama početkom ljeta. Listovi se koriste kao začin svježi ili osušeni. Imaju blag, pomalo pikantan i slatkast okus i koriste se za masna jela, za ribu, divljač.
Нема коментара:
Постави коментар