уторак, 5. март 2013.


Začini - Upotreba začinskog bilja


Kulinarske aromatične biljke ili začinske biljke koriste se kao dodatak jelima a vrlo su česte i omiljene u vrtovima kao ukrasno bilje.

Peršun, petrusimul (Petroselinum crispum)
 otporna dvogodišnja biljka koja se uzgaja kao jednogodišnja. Listovi se beru dok su mlađi a ujedno to podstiče i razvoj novih listova.

Bosiljak, murtila (Ocimum basilicum)
 poluotporna jednogodišnja biljka, sa jako aromatičnim sivozelenim listovima. Listovi se koriste za stvaranje jedinstvenog okusa jela. Listovi se koriste svježi ili sušeni u omletima, salatama, jelima od ribe, mljevenom mesu, juhama, potrebno konstantno otkidati cvjetove radi podsticanja rasta listova.

Timjan, majčina dušica (Thymus vulgaris) je otporan patuljasti vječitozelen grm aromatičnih listova. Razmnožava se ili rasađivanjem u rano proljeće, ili reznicama početkom ljeta. Listovi se koriste kao začin svježi ili osušeni. Imaju blag, pomalo pikantan i slatkast okus i koriste se za masna jela, za ribu, divljač.

Нема коментара:

Постави коментар